Arbis på Repslagaregatan har alltid varit en plats för kultur, musik och dans. Under några intensiva år början av åttiotalet var Arbis en het scen för både lokala och nationellt kända band. Har du också dansat loss här?

1876 stod Linköpings Arbetareförenings hus, ”Arbis”, färdigt på Repslagaregatan 30. Ett vackert enplanshus i trä med en rikt upplyst samlingssal och en tillhörande parkliknande trädgård. Föreningen anordnade fritidskurser, söndagsskola och diskussionsaftnar men också teater, konserter och dans. Efter ett antal år blev huset för litet för alla aktiviteter. Här krävdes en utbyggnad. Sagt och gjort. Arkitekt Janne Lundin ritade en övervåning och en helt ny fasad. Resultatet blev den romantiska dröm som vi ser än idag.

Premiär för film

Genom åren har olika verksamheter och evenemang avlöst varandra på Arbis. När rörliga bilder för första gången visades i Linköping, år 1897, var det just här det skedde. Senare, på fyrtiotalet, var danskvällarna på Arbis ett begrepp. Alla var här! Musiken var swing och en populär orkester var Sven Karlssons. Så småningom infördes till och med söndagsdanser, som blev mycket populära.

Fullt ös på scenen

Och det fortsatte att dansas på Arbis även följande årtionden, även om tongångarna och dansstilarna förändrades. I början av åttiotalet var Linköpings musikscen en livlig och aktiv mix av rock, progg och punk, främst tack vare föreningen Rock d’Amour som arrangerade täta spelningar runt om i staden. På Arbis scen varvades lokala band som IQ55, Blitzen och Raped Teenagers med nationellt kända artister som KSMB, Tant Strul och Cortex. Det var högljutt, trångt och galet – men det hundraåriga huset stod stadigt.

Kul med kultur

På många sätt har Arbis fortsatt att vara en kulturens mötesplats. Under några år hade det estetiska programmet på Anders Ljungstedts gymnasium sina lokaler för scen och föreställningar här. Huset har också använts för konstutställningar. Idag fungerar det som en fritidsgård där ungdomar kan umgås och ägna sig åt skapande aktiviteter inom dans, musik, teater och mycket mer. Den lilla drömmen på Repslagaregatan lever i allra högsta grad vidare.

Kort om Arbis

Adress: Repslagaregatan 30, Linköping
Byggår: 1876/1893
Arkitekt: Anders Ljungqvist/Janne Lundin
Verksamhet då: Linköpings arbetareförening
Verksamhet idag: Kulturhus för unga

 

Källor:
Linköping förr. AB Östgöta Correspondenten 1980
116 hus i Linköping. Gunnar Elfström, Förlaget Futurum 2001
Punk Östergötland