Våren 2000 stod Linköpings nya stadsbibliotek klart, fyra år efter att en brand ödelagt den tidigare byggnaden. Med sin vackra arkitektur och välkomnande inredning blev det nya biblioteket snabbt ett av våra mest omtyckta hus. Särskilt populära blev Ägget-fåtöljerna i bibliotekssalen.

Den anlagda branden på det tidigare Stadsbiblioteket år 1996 väckte starka känslor hos oss Linköpingsborna. Ingen människa skadades, men huvudbyggnaden brann ner till grunden och en ovärderlig samling av böcker, skrifter och konstverk försvann i lågorna.

En annorlunda entré

Stadens politiker agerade snabbt för att ett nytt bibliotek skulle byggas, och många privatpersoner hjälpte till att samla in nya böcker. Det utlystes också en arkitekttävling, där slutligen Johan Nyréns förslag ”Vända sida” korades till vinnare. Namnet kom sig av att Nyrén placerade entrén ut mot Östgötagatan istället för in mot stadens centrum.

Kunglig invigning

Huset byggdes i limträ med ett tak av sedumväxter, som senare har kompletterats med energigivande solceller. De stora glaspartierna släpper in rikligt med dagsljus. Interiören ritades av Karin Nyrén, som också såg till att bibliotekssalen fick fyrtio eleganta och bekväma läsfåtöljer, Arne Jacobsens berömda Ägget-stolar. Den 16 mars 2000, fyra år efter den hemska branden, invigdes det nya biblioteket av kung Carl XVI Gustaf. Besökarna kunde äntligen njuta av den återställda litteratursamlingen – och av de sköna fåtöljerna.

Eftertraktade fåtöljer

Men det fanns också de som ville njuta av inredningen på helt andra sätt. En sommarnatt 2006 stals sju av de dyrbara Ägget-fåtöljerna. Lyckligtvis greps tjuvarna redan samma natt och fåtöljerna kunde snabbt ställas tillbaka på biblioteket. Ytterligare en stöld inträffade 2015, då två av stolarna försvann. En av dem hittades senare när den lämnades in på en auktionsfirma, och på så vis blev möblemanget i stort sett komplett igen.

Vackert och uppskattat

Idag är biblioteket ett av Linköpings allra vackraste och mest uppskattade hus. En alltid lika välkomnande plats för studier, möten och föreläsningar, för sagostunder och förstås för läsning till nytta och nöje. Och Arne Jacobsens stiliga fåtöljer står fortfarande lika inbjudande på rad i bibliotekssalen.

Kort om Stadsbiblioteket

Adress: Östgötagatan 5, Linköping
Byggår: 2000
Arkitekt: Johan Nyrén
Verksamhet: Linköpings Stadsbibliotek, Stifts- och landsbiblioteket

 

Källor:
116 hus i Linköping. Gunnar Elfström, Förlaget Futurum 2001
Linköpings stadsbiblioteks återuppbyggnad 1996-2000. Linköpings stadsbibliotek 2000
Östgöta Correspondenten
Linköpings stadsbibliotek
Wikipedia