Linghallen, det lilla gymnastikhuset mellan Domkyrkan och biblioteket, har använts till mycket annat än gympa. Här har det arrangerats utställningar, välgörenhetsbasarer och till och med en kungamiddag.

Linghallen, det lilla gymnastikhuset mellan Domkyrkan och Stadsbiblioteket, byggdes på 1880-talet för att läroverkets elever skulle kunna motionera ståndsmässigt. Idag tycker vi kanske att huset är lite väl pampigt för att vara en skolgympasal, men arkitekten, Rudolf Ström, följde med all säkerhet bara med sin tid. Det var nämligen främst den välbeställa eliten som ägnade sig åt högre studier, och det skulle minsann synas på byggnaden.

Kalas för en kung

Kanske var Linghallen också lite som dåtidens Saab Arena, för när huset var nytt användes det till mycket annat än gympa. Här anordnades utställningar, välgörenhetsbasarer – och till och med ett kungabesök! När Oscar II gästade staden 1893 var det just här, i den då rikt dekorerade salen, som middagsbjudningen för honom ägde rum. För att få sitta med vid bordet betalade de 180 prominenta gästerna 22 kronor vardera.

Total mörkläggning

Med undantag för ett rivningshot i slutet av 1970-talet, har Linghuset stått stadigt genom århundrandet. Än idag används det flitigt för rörelse och motion, inte minst för träning och föreställningar inom dans. Vid den senaste renoveringen genomförde Lejonfastigheter ett intressant projekt, där vi bland annat skapade en så kallad ”black box”. Det innebär att danssalen helt kan mörkläggas med hjälp av svart tak, gardiner och svarta mattor. Utöver det byggde vi loge, kontor och personalrum med kök, samt tillgänglighetsanpassade hela huset.

Från gympa till dans

Ja, det som från början hette Linghuset har nu på senare år blivit mer och mer känt som Dansens hus i Linköping. Vad Pehr Henrik Ling, den svenska gymnastikens fader som en gång i tiden gav sitt namn åt byggnaden, skulle tycka om det vet vi inte. Men visst ser han fortfarande ganska stolt ut där han blickar ner från sitt porträtt över ingången?

Kort om Linghallen

Adress: S:t Persgatan 7, Linköping
Byggår: 1880
Arkitekt: Rudolf Ström
Verksamhet då: Gymnastikhus för läroverket
Verksamhet idag: Dansens hus

 

Källor:
Östgöta Correspondenten, olika artiklar under 2006
116 hus i Linköping. Gunnar Elfström, Förlaget Futurum 2001