Final för Elis Energihjältar

I tolv veckor har 70 engagerade femåringar jagat energiskurkar för att rädda figuren Eli. På köpet har de minskat elanvändningen på sina förskolor med nästan 10 procent.

Final för Elis Energihjältar

Elis Energihjältar är barn och pedagoger på förskolorna Kvinnebystigen, Blystigen, Grengatan och Vidingsjö By. Genom lek, pyssel och samtal har de lärt sig vad energi är och fått smarta energitips och uppgifter av rollfiguren Elva. Huvuduppdraget har varit att, genom att spara energi som ofta slösas i onödan, ladda upp det lilla trähuset där Elvas kompis Eli blivit inlåst.

Över förväntan

Barnen har släckt lampor och datorer, tvättat händerna effektivt och sparat värme genom att gå flera tillsammans genom ytterdörren. Deras flit har synts på elmätarna. Sedan projektet startade har elanvändningen i deras förskolor minskat med i snitt 9,2 procent. Under februari månad sparades det hela 18 procent.

Festlig avslutning

Den 7 maj firades projektavslutningen med tipspromenad i skogen, vattenkraftsverkstad och korvgrillning. I skogen fanns Elva som stod beredd att öppna det lilla trähuset, släppa ut Eli och dela ut diplom till barnen. Barnen var tagna av spänningen, och hade enligt pedagogerna aldrig varit så tysta. När Eli visade sig vara ett goselejon släppte dock nervositeten, och någon tyckte till och med att Eli var aningen för liten.

Lyckat projekt

Elis Energihjältar har bekräftat att våra hyresgäster verkligen kan vara med och bidra till vårt energi- och klimatarbete. Konceptet kommer framöver att genomföras på fler förskolor i kommunen. För som vår hållbarhetschef Maria Widfeldt brukar säga, vi behöver alla energihjältar vi kan få!

Här kan du läsa mer om Elis Energihjältar.