Renovering och kulturhistoria

Förskolan Linné intill Trädgårdsföreningen har blivit renoverad och moderniserad. Vi har tagit vara på fina detaljer både från förra sekelskiftet och från 1960-talet, då den stiliga villan byggdes om till daghem.

Vi har gjort genomgripande invändigt underhåll i huset, men innan vi satte igång beställde vi en antikvarisk utredning. Den gjordes av byggnadsantikvarie Marie Hagsten. Hon gav oss bland annat råd om vilka material vi borde använda vid renovering av fönster och andra detaljer. Hon beskrev också vilka delar av den senare inredningen som är intressanta ur ett kulturhistoriskt perspektiv.

Nationalromantik

Villan byggdes som ett enfamiljshus, ritat 1904 av arkitekt Sigurd Westholm. Stilen är nationalromantisk och läget intill Trädgårdsföreningen var nog ett av de allra bästa i staden. Hela kvarteret bestod av liknande, flotta villor.

Daghem på 60-talet

1952 byggdes huset om till två lägenheter och 1967 var det ombyggt på nytt, då för att användas som daghem. Flera förändringar i interiören gjordes, med anpassningar också för de riktigt små barnen. Bland annat fick de en egen liten köksavdelning med en låg diskbänk, lådor och skåp. Denna har vi bevarat, liksom husets ursprungliga, fina snickeridetaljer.