Vallastadens omsorgsboende

Rätt lokal för varje behov.

I den nya, spännande stadsdelen Vallastaden, alldeles intill Smedstadbäcken, ligger Lejonfastigheters nya omsorgsboende. Innanför den vackert utmejslade fasaden ryms 16 lägenheter om 2–3 rum och kök fördelade på fyra våningar. I huset finns också gemensamma ytor med kök, samlingsrum och personalutrymmen. Lägenheterna är yteffektiva med öppna planlösningar där kök och vardagsrum går i ett. De stora fönstren ger behagligt ljusinsläpp. På varje trapphusplan har de boende sina lägenhetsförråd lätt tillgängliga.

På baksidan av huset finns en liten vinterträdgård. Resten av innergården delas med övriga boende i kvarteret där man tillsammans förfogar över ett felleshus – en gemensam samlingspunkt för olika former av aktiviteter och umgänge.

Byggnaden hyrs av Omsorgsnämnden som också fördelar lägenheterna bland de sökande.

Hållbart boende

Vallastaden bygger på idén om hållbarhet, och för oss innebär det att bygga sunda hus. Vårt omsorgsboende är byggt av genomgående miljövänliga material. Stommen är av betong, från ett familjeägt cementgjuteri i Huskvarna, och taket är av plåt. Energianvändningen är 25 procent lägre än i gällande regelverk; det är ett krav från Vallastaden.

Vallastaden är planerad för att uppmuntra de som går och cyklar, och de bilar som finns i området samlas i ett parkeringsgarage i utkanten av stadsdelen. För att underlätta för de boende i vårt hus att klara sig utan att ha egen bil har Lejonfastigheter anslutit sig till områdets bilpool, där boende kan hyra bil till fördelaktigt pris. Busshållplats finns i närheten.

Konstnärlig utsmyckning

Lejonfastigheter följer Linköpings kommuns riktlinjer för konstutsmyckning av nyproduktion, där fastighetsägare avsätter en procent av byggkostnaden för offentlig konst. Vårdboendet smyckas av konst skapad av Inger Södergren från Kisa. Utomhus ses ”Vila” – en utbuktning av själva väggen intill huvudentrén. Det är en djuprelief i keramik som har fogats in så övergången från vägg till objekt är osynlig. "Vila" kan uppfattas som en andning. Konstnärens tanke har varit att något levande finns i väggarna. Den tanken har följt med in i de båda trapphusen där olika "Väggväsen" visar sig på varje plan. De är placerade högt mot taket och vakar över människorna som rör sig i huset.

Bo- och samhällsexpo Vallastaden2017

I september 2017 visades stadsdelen upp under namnet Bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017. Under tre veckor fick besökarna konkreta exempel på hur vi kommer att bo och leva i framtiden.

Projekt Omsorgsboendet i Vallastaden

​Yta, kvm: ​1440
​Antal lägenheter: ​16
​Investering, mnkr: ​41,1
​Byggstart: ​årsskiftet 2015/2016
​Inflyttningsklart: ​våren 2017