Tänk så fort man vänjer sig! Visst känns det som om Saab Arena alltid har funnits där, vid Stångebro? Och ändå är det bara fjorton år sedan invigningen ägde rum, med hockeymatch och Winnerbäck och allt.

I september 2004 invigdes Linköpings stora arena, då som Cloetta Center eftersom den kända chokladfabriken hade köpt rätten att namnge byggnaden. Tio år senare hade Cloettas kontrakt löpt ut.  Då blev arenans huvudsponsor istället Saab AB, flyg- och försvarskoncernen som bedriver stor verksamhet i Linköping. 

Högt i tak

En av anledningarna till bygget var att Linköpings Hockey Club, som tagit klivet upp i elitserien, behövde en ny hemmaarena. Och vilken arena de fick! Byggnaden är en av Sveriges största evenemangsanläggningar med en publikkapacitet på upp till 11 500 personer. Själva arenan är över hundra meter lång och nästan åttio meter bred. Den invändiga takhöjden är 23 meter, och det påstås att man till och med skulle kunna hänga upp ett Gripen-plan i taket, om man skulle vilja.

Is under golvet

Redan under invigningshelgen spelades den första ishockeymatchen, när LHC mötte TPS Åbo och vann med 5–2 inför en jublande publik. Sedan dess har laget alla sina träningar och hemmamatcher här, och rinken är permanent isbelagd. Men arenan är förstås inte bara till för hockey, så när det är dags för andra arrangemang lägger man helt enkelt ett isolerande golv ovanpå isen.

Lasse först på plats

Saab Arena har genom åren stått värd för många stora konserter, musikaler, isshower, symfonier, Melodifestivalen och mycket mer. Den allra första artisten som äntrade scenen var självklart Linköpingssonen Lars Winnerbäck. Bland andra som har spelat här kan nämnas Bryan Adams, Jerry Lee Lewis, Rod Stewart och Toto samt hårdrocksband som Motörhead, W.A.S.P. och Whitesnake.

Fiffig teknik

Ja, det är många sorters arrangemang som ska ha sin plats i Saab Arena, och det ställer varierande krav på de tekniska faciliteterna. Häromåret installerade vi ett nytt sofistikerat brandlarmsystem i arenan. Detta kan ställas in så att det registrerar antingen värme, rök eller koldioxid, beroende på vilket evenemang som pågår för dagen. På så sätt kan vi undvika att det automatiska brandlarmet löses ut i onödan. En annan ny finess är den toppmoderna LED-belysningen som kan programmeras för olika arrangemang och som gör sig bra i TV. Dessutom sparar den massor av energi!

Inget är som live!

Även om tekniken med all säkerhet kommer att fortsätta utvecklas så kan vi nog lita på att arrangemangen i Saab Arena består. För vi vill ju vara där, på plats. Vi vill höra sorlet, jublet, applåderna och känna stämningen, oavsett om det handlar om hockey eller hårdrock!

Smått och gott om Saab Arena

Byggår: 2004
Arkitekt: Bergfjord & Ivarsson i Karlstad
Verksamhet: Evenemangsarena, hemmaarena för Linköpings Hockey Club
Vikt: 18 000 ton utan publik. Om 8 500 personer som i snitt väger 70 kg befinner
sig i arenan ökar marktrycket med 595 ton
Garderobsutrymme: 1 700 hängande plagg
Antal WC: 160
Isolerat, brandsäkert rum för att poppa popcorn: Ja
Utemiljö: 12 000 kvm asfalt, 3 000 kvm betongplattor, 150 träd, 500 meter staket och 675 meter dagvattenledning

Tack LHC Event för kuriosa!