När Smedstad Ridsportcenter byggdes lämnades inget åt slumpen. Ljusa och rymliga stallar för hästarna; en trygg och behaglig miljö för elever; lättjobbade ytor för personalen; anpassning för funktionsvariationer; landningsplatser för läderbaggar...

För fem år sedan slogs den kommunala klubban i bordet – nu skulle Linköping äntligen få en helt ny anläggning för ridsport. Det utdömda Ånestadstallet behövde ersättas och dessutom var det dags att på allvar stötta Sveriges näst största fritidsintresse. Kommunen satte visionen högt: Vi vill bygga landets bästa kommunala ridsportanläggning. Absolut, tyckte vi på Lejonfastigheter som fick uppdraget, det vill vi också!

Fokus på miljön

I Tinnerös vackra eklandskap fanns en perfekt plats, om vi bara kunde garantera att inga naturvärden skulle gå förlorade. Sagt och gjort. Placeringen av byggnader, tränings- och tävlingsområden, rasthagar och vägar gjordes med stor omsorg om den känsliga marken. Vi såg till att ytorna vid Smedstadbäcken kunde bevaras, och vi anlade särskilda filter för dagvattnet.

Stepping stones för baggarna

Viktigt var också att byggnationen inte skulle försämra livsmiljön för fridlysta djurarter. Vid Smedstad lever bland annat den sällsynta läderbaggen. Hur skulle den klara att ta sig över anläggningens stora öppna ytor? Lösningen blev ett antal höga trädstubbar, så kallade stepping stones. Här kan läderbaggen tryggt fortsätta att mellanlanda på sin flygfärd mellan skogspartierna. 

Klimatsmarta hus

Miljön var i fokus även under uppbyggnaden. Materialet som valdes var miljöklassat och så långt som möjligt beställt från lokala leverantörer för att förkorta transporterna. Vi byggde dessutom med tanke på energieffektivitet. De stora byggnaderna värms nu upp via solceller och luftvärmepumpar. Behagligt och klimatsmart!  

Toppmoderna finesser

Smedstad Ridsportcenter har många besökare från både när och fjärran. De möts av en toppmodern anläggning med ljusa och rymliga stallar, stora ridhus och utomhusbanor, teorisalar och omklädningsrum. Här finns automatiserad utgödsling och ett sjukstall med veterinärmottagning. Och stallgångarnas ljuddämpande gummimattor sköts med omsorg av ridtjejerna, som gärna kör den effektiva sopmaskinen Åke.

Allt i anläggningen är noga genomtänkt för både hästar, elever, personal och besökare.

Vardag och fest

Idag är verksamheten på Smedstad i full gång med ridskola, öppen fritidsverksamhet och många fina ridsportevenemang. I ridhusbyggnaden finns också café och restaurang samt konferenslokaler för företag och organisationer som vill ha en annorlunda mötesplats. Ett spännande prova på-pass på hästryggen kan ingå för den som vågar.

Visionen står fast

Om Smedstad har nått visionen – landets bästa kommunala ridsportanläggning – låter vi vara osagt. Men att det är en av de finaste anläggningarna i Sverige, det är i alla fall helt solklart.

Kort om Smedstad Ridsportcenter

Adress: Ridsportallén 5, Linköping
Byggår: 2016
Arkitekt: Novab AB
Verksamhet: Ridskola, öppen fritidsverksamhet, café/restaurang, evenemang, konferens