Möt Anna, studentmedarbetare 2018–2019

När Lejonfastigheter sökte studentmedarbetare inom hållbarhet stod Anna Adolfsson redo att söka med CV och stor entusiasm. Att få jobba med miljöfrågor och med Linköpings viktigaste hus var en möjlighet hon inte ville missa.

​Det var under sin gymnasietid i Borlänge som Anna på riktigt fick upp ögonen för klimat- och hållbarhetsfrågor. Genom Tekniksprånget, ett program där unga i Sverige får chansen att testa ingenjörsyrket under antal månader, hamnade hon på SSAB.

– Vid ett tillfälle höll bolagets energichef ett seminarium där han pratade om klimatet och vilka utmaningar världen stod inför. Där och då kände jag att det var de frågorna jag ville jobba med!

Helheten viktig

Att det blev just Linköping var ingen slump. Energi- och miljöutbildningar finns på flera ställen, men på programmet EMM vid Linköpings universitet ingick även managementbiten.

– För mig är det just helhetsperspektivet som är intressant, och jag tycker att kombinationen av teknik, ekonomi och organisation är både viktig och rolig.

Koll på Lejonfastigheter

Den första kontakten med Lejonfastigheter fick Anna genom studentföreningen Navitas, där hållbarhetschef Maria Widfeldt var inbjuden för att berätta om bolagets arbete. Här kom även ämnet studentmedarbetare upp.

– Jag började genast att kolla upp saken och så fort en sådan hållbarhetstjänst utannonserades högg jag direkt.

Energihjältar på gång

Efter en sedvanlig anställningsprocess påbörjade Anna, i augusti 2018, sitt uppdrag som studentmedarbetare hos Lejonfastigheter. Här har hon främst jobbat med Elis Energihjältar, ett energisparprojekt för förskolebarn där hon varit med att ta fram konceptet från start till mål.

– Idén kom från hållbarhetschefen Maria. Sedan har jag, tillsammans med andra medarbetare och konsulter, utvecklat konceptet, hittat på berättelsen och tagit fram schema och material. 

Viktigt och spännande jobb

Studentmedarbetartjänsten är på 25 procent, eller cirka tio timmar i veckan, men då Anna även gör sitt exjobb här, är hon på plats mycket mer än så.

– Jag trivs väldigt bra! Alla som jobbar här är hängivna det de gör. Lejonfastigheter är ett framåtdrivande bolag med ett viktigt uppdrag som de verkligen tar ansvar för, tycker jag. Och hållbarhetsarbetet är spännande eftersom det handlar om både små saker, som vilka armaturer som är mest energieffektiva, till var och hur nya stora fastigheter ska byggas.

Vad händer sedan?

För att utvärdera och sammanställa Elis Energihjältar blir Anna kvar på Lejonfastigheter en period, även efter att studentmedarbetartjänsten upphör. Vad som sker därefter är oklart.

– Planen är att stanna i Linköping. Jag är engagerad som ordförande i IVA:s studentråd (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin), vilket kommer att uppta en hel del tid, men däremellan ska jag nog plugga ledarskap och kanske jobba lite extra.

Hoppfull

På frågan om vad hon gör om tio år svarar Anna, inte helt oväntat, att hon arbetar med energi och hållbarhet i någon form.

– När jag var yngre och blev medveten om situationen i världen, fick jag klimatångest. Men nu tror jag att vi faktiskt kan göra något åt det. Så det viktigaste för mig är att jobba någonstans där jag kan vara med och påverka och göra det bättre för både människor och miljö.