Tänk så många berömdheter som gästat vår vackra teater sedan den glittrande invigningen 1903! Ja, några inledde faktiskt sin karriär just här, på elevskolan. Och så fanns det vissa som gick vilse i pannkakan.

När den nya teatern skulle byggas skänkte staden en tomt som då låg ganska avsides, med öppna fält runtom. Men platsen var väl vald för snart nog stod den nya, pampiga järnvägsavenyn klar strax intill.

Elektricitet och centralvärme

Som arkitekt valdes Axel Anderberg, som ritade en byggnad i tidstypisk elegant jugendstil kombinerat med mer storslagna former från barocken. Teatern blev ett av de första husen i Linköping som elektrifierades. En annan nymodighet var det praktiska centralvärmesystemet. Vid invigningen, den 18 december 1903, kunde publiken beundra hela 600 glittrande elektriska ljuspunkter och dessutom njuta av premiärföreställningen i behaglig temperatur.

Bergman på besök

Från början spelades föreställningarna av olika kringresande teatersällskap, men 1947 bildades Norrköping-Linköpings Stadsteater, det som idag är Östgötateatern. Samma år startade elevskolan, en treårig teaterutbildning som lockade namn som Ernst-Hugo Järegård, Ingrid Thulin och John Harryson till Östergötland. I teaterns fasta ensemble fanns stjärnor som Max von Sydow och Margaretha Krook och bland gästande skådepelare märktes Inga Tidblad och Jarl Kulle. 1951 kom självaste Ingmar Bergman till Linköping för att regissera pjäsen Den tatuerade rosen.

Staffan med pannkakan

En av dem som antogs till elevskolan var Inga Didong, som sedan blev kvar på Östgötateatern fram till sin pensionering. Bland klasskamraterna fanns Staffan Westerberg från Luleå. Han spelade dockteater vid sidan av studierna och skulle senare bli känd för sina barnprogram i TV. Om han någon gång gick bort sig på teatern i Linköping vet vi inte, men 1975 var han i alla fall Vilse i pannkakan med hela svenska folket.

Nutida kändisar

Elevskolan finns inte längre kvar men i det vackra huset på Vasavägen fortsätter föreställningarna att avlösa varandra, år efter år. Thorsten Flinck, Karl Dyall, Eva Rydberg, Petra Nielsen och Anders Ekborg är några av de många skådespelare som har stått på teaterns scen.

Till för alla

Byggnaden har renoverats i olika omgångar, senast av oss på Lejonfastigheter mellan 2009 och 2011. Då fräschade vi upp både utsidan och insidan, byggde om entrétrappan och installerade en ny hiss för att öka tillgängligheten. Och trots att det har gått långt över hundra år sedan invigningen är teatern fortfarande som ett glittrande smycke i vår stad.

Kort om Stora Teatern

Adress: Platensgatan 12, Linköping
Byggår: 1903
Arkitekt: Axel Anderberg
Verksamhet då: Scen för kringresande teatersällskap
Verksamhet idag: Scen för Östgötateatern

 

Källor:
Kommunalt sekel. Bengt Lundberg och Börje Nordström, Linköpings stad 1962
Linköpings historia. Red. Sven Hellström, Linköpings stad 1978
Femtiotalets Linköping. Lars Nyström, Winberg bokförlag, 2002
116 hus i Linköping. Gunnar Elfström, Förlaget Futurum 2001
Östgötateatern
Svensk filmdatabas